Üç Büyüklerin Renkleri
13 Aralık 2021Futbol, tüm Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de en popüler spor olarak hayatına devam ediyor. Her gün bir başka tartışmayla, kaosla gündemi değişse de futbol sevenler ile sevmeyenler arasında çatışma daima sürecek gibi görünse de sevenler için tuttukları takımlar büyük anlam ifade ediyorlar.
Birçok futbolseverin ailesiyle ilk sosyal aktivitelerinden olan futbol maçlarında takımlarının atkılarını sallamak, kıyafetlerini giymek ve renklerini tezahüratta kullanmak gibi gelenekler uzun bir süreden bu yana bir sektör haline gelen futbolda halen daha duygusal tarafın varlığını işaret ediyor.
İstanbul’dan çıkan 3 büyük takım, Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray’ın ağırlıklı kazandığı organizasyonlarla mutlu olan taraftarların bu mutlulukları esnasında bağırdığı renkler ise sembolik anlamda çok şey ifade ediyor.
Beşiktaş’ın Siyah Beyazı
Türkiye’nin ilk spor kulüplerinden birisi olan Beşiktaş’ın Siyah Beyaz renklerinin hikayesi pek çok futbolseverin de bildiği gibi Balkan Savaşı’nda verilen kayıplardan gelmektedir. Balkan Savaşı’nda pek çok kayıp veren Türkiye’nin hüznüne eşlik etmek ve kendi kayıplarını da her zaman renkleriyle birlikte hatırlatmak için Siyah Beyazlı renkleri tercih eden Beşiktaş’ın bir diğer özelliği ise armasında Türkiye bayrağının bulunmasıdır.
Bu özellik itibariyle Türkiye’de tek olan Beşiktaş’a bu ayrıcalık tasdiklenen ilk spor kulübü olmasından gelirken, logoda kullanılan ve takımın adında da yer alan Jimnastik ibaresi, spor kulübünün ilk şampiyonluğunun jimnastikten gelmiş olmasından kaynaklanıyor.
Fenerbahçe’nin Sarı Laciverti
Türkiye futbolunun mihenk taşlarından Fenerbahçe’nin renkleri ve arması da tarihi kadar dikkat çekici. İlk olarak sarı beyaz renkleri kullanan Fenerbahçe, sonra renklerini değiştirip sarı ve laciverti kullanmaya başladı.
Fenerbahçe’nin kurumsal sitesinde de yer aldığı gibi armadaki beyaz çerçeve temizliğin ve açık yürekliliğin, kırmızı ton Türk bayrağına bir göndermenin ve sevgi ile bağlılığın ifadesi olarak nitelendirilirken, sarı renk Fenerbahçe’ye duyulan gıpta ve kıskançlığı, lacivert ise soylu bir tavrı temsil ediyor. Kulübün armasında yer alan ve pek çok futbolseverin anlamlandıramadığı palamut dalı ise kudret ve gücü ifade ediyor.
Galatasaray’ın Sarı Kırmızısı
Türkiye’nin kulüpler bazında en başarılısı, Avrupa’nın Fatihi Galatasaray Spor Kulübü’nün ilk renkleri bayrağın da renklerine bir selam vermesi için kırmızı beyaz olarak belirlendiği ancak II. Abdülhamid döneminin baskıcı ve kuşkucu anlayışı nedeniyle bu durum oyuncuların soruşturulmasına ve takip edilmesine neden olunca renklerin değiştirilmesi kulübün gündemine geldiği ifade edilirken, belki de birçok taraftarın bilmediği bir olay da bu dönem de gerçekleşiyor.
Kulübün yeni renkleri için ciddi bir arayışa giren Galatasaray, şimdi ezeli rakibi Fenerbahçe’nin kullandığı sarı ve lacivert renkleri kullanıyor ancak bu renkler tam anlamıyla benimsenmediği için tekrar bir renk değişikliğine gidiliyor.
Kulübün kurucularından Ali Sami Yen’in ifadelerine göre sarı ve kırmızı renkler alevin temsili olarak takımın ışığını ifade ederken, bir diğer kurucu Bekir Sıtkı ise Gül Baba’nın Osmanlı padişaha verdiği sarı ve kırmızı renkteki güllerden esinlenildiğini öne sürüyor. Gül Baba’nın Galatasaray için önemi ise 1481’de kurduğu şimdi Galatasaray Lisesi olan Mekteb-i Sultani’yi kurmasından geliyor.